Bron 013 FOOD

ProefTuin in de Piushaven Tilburg

Documenten

In de ProefTuin moeten bewoners en ondernemers samenkomen, wij willen daarbij de focus leggen op de jeugd; zij zijn de toekomst”, zegt een van de Initiatiefnemers Nicole van Gorp.
“Het moet een bijzondere plek worden waar vakmanschap en leren centraal staan. Waar ruimte is om te ontwikkelen, te experimenteren en te ontmoeten.

ProefTuin | Piushaven Tilburg

In de voormalige bedrijfshallen van Janus Metaal werd in 2014 ‘BOUWplaats’ geopend. Een tijdelijk initiatief in een gebied dat uiteindelijk getransformeerd wordt naar woningbouw.

BOUWplaats werd het middelpunt voor bewoners, kinderen, ondernemers, zelfstandigen en ‘creatieven’ die zich wilden ontwikkelen binnen de thema’s Wijklandbouw, Urban-ambachtsmarkten en een Bouw(Speel)Plaats. Het werd een plek waar je ambities waar kon maken in zowel klussen, tuinieren als ondernemen. Tal van makers vestigden zich en er werden diverse events in de wijk georganiseerd. Zo kon het initiatief zich ontplooien tot een plek voor gezamenlijk leren, creëren, ontwikkelen en elkaar ontmoeten.

Anno 2019 worden de voorbereidingen getroffen om het gebied daadwerkelijk te transformeren naar een woongebied. Veel van de kleine bedrijfjes en initiatieven zijn reeds vertrokken naar andere locaties. De gemeente Tilburg ziet de toegevoegde waarde van bedrijvigheid en creativiteit en besloot dat een loods, Galjoenstraat 37, behouden moet blijven. Het gebied tussen de Galjoenstraat en de Hoogvensestraat blijft daardoor een multifunctioneel gebied. De gemeente heeft de voorkeur uitgesproken voor een betekenisvolle invulling, bij voorkeur een (semi) openbare functie waarbij het gebouw dagelijks gebruikt wordt. En heeft medio 2019 hiervoor een prijsvraag (tender) uitgeschreven.Hilde Bergsma en Nicole van Gorp hebben met het concept ProefTuin deze tender gewonnen.

Om invulling te geven aan de ambitie van de gemeente Tilburg hebben wij de waarden van BOUWplaats: ‘ontwikkelen & ontmoeten’ en de gebiedswaarden van de Piushaven ‘vakmanschap & leren’ met elkaar verbonden en vormen ze de basis van ons concept ProefTuin.

ProefTuin
Een bijzondere plek waar vakmanschap en leren centraal staan. Waar ruimte is om (jezelf) te ontwikkelen, te experimenteren en te ontmoeten. Een plek voor de buurt en de bezoekers van de Piushaven.

Beoogde toekomstige activiteiten

Voor de invulling van het concept ProefTuin zijn meerdere thema’s denkbaar. Een aantal thema’s dat bij het concept past, hebben wij verkend. Een invulling op basis van het thema ‘voeding’ is kansrijk. Het past bij de geest van de plek:

  • ‘wijklandbouw’ was één van de thema’s van de BOUWplaats;
  • in de Piushaven is de Stadstuinderij van Tilburg (nog) gevestigd én
  • uit de plattegronden blijkt dat de loodsen ooit ontworpen zijn voor het bouwen van een fruitmagazijn.

Daarnaast is ‘voeding’ een actueel maatschappelijk thema, zeker als het gaat om bewust, onbewerkt en gezond gebruik van voedsel. Samen met onder andere de Kinderopvanggroep, de GGD en een lokale ondernemer zijn wij het concept voor ProefTuin aan het uitwerken tot een haalbare businesscase.

De ProefTuin verwelkomt je in de wereld van pure ingrediënten en smaak. Het verrijkt je kennis over voedsel zodat je weet wat je eet. Er wordt geëxperimenteerd met ingrediënten en het prikkelt je smaakpapillen. Samen creëer je iets nieuws en het maakt je bewust. De vaste gebruikers van de ProefTuin zijn kinderen. Op schooldagen gaan groepen kinderen van 5 tot 12 jaar onder begeleiding van een kok in de keuken aan de slag. Rondom thema’s als bijvoorbeeld ‘gezond snacken’, ‘koken zonder verspillen’, of ‘reis rond de wereld in 80 smaken’, wordt hun kennis over voedsel vergroot en leren ze op verantwoorde wijze voedsel bereiden. En leren ze waar hun eten vandaan komt.

 

Reacties

log in of registreer om een reactie te geven